Stigende efterspørgsel på en grøn profil

Udbud og efterspørgsel er siamesiske tvillinger. Så Danmarks første Svanemærkning af et kursus- og konferencested – Vilvorde Kursuscenter i Charlottenlund – er ikke bare en markering af et nyt udbud på markedet, men også et symptom på den stigende efterspørgsel af miljørigtige løsninger, der ligesom udviklingen for dansk økologi breder sig som ringe i vandet. Af samme grund roser Miljømærkning Danmark derfor også Vilvorde for at gå foran på et helt nyt område.

Vilvorde1
Vilvorde får Svanemærket. Her ses fra venstre Anni Pilgaard, næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Ida Jørgensen, direktør for Kursuscenter Vilvorde og Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.
Foto: Camilla Hey

Nu kan et dansk kursus- og konferencested således for første gang flage med Nordens officielle miljømærke Svanen. Vilvorde Kursuscenter kan nemlig dokumentere, at de lever op til Svanemærkets skrappe krav til bl.a. at reducere mængden af affald og sænke forbruget af energi, kemikalier og vand. Det vækker glæde hos direktøren, Ida Jørgensen:

”Det betyder meget for os at få Svanemærket. Alt det, Svanen står for, er en naturlig del af Vilvordes DNA. Vi har altid haft fokus på bæredygtighed og på at minimere vores aftryk på miljøet. Så vi er stolte af, at vi nu har fået diplom på, at vi lever op til de strengeste miljøkrav i verden.”

Vilvorde Kursuscenter har faktisk haft en grøn profil i 35 år og har fx aldrig brugt sprøjtemidler i konferencestedets park. Der er heller aldrig blevet brugt rengøringsmidler med parfume. Der har altid været fokus på affaldssortering. I restauranten er råvarerne udvalgt med omhu med skarpt fokus på økologi, dyrevelfærd og fairtrade. Og med Svanen er alt nu skrevet ned, så faste rutiner sikrer, at Vilvorde Kursuscenter hele tiden overholder Svanens skrappe miljøkrav.

Bæredygtighed er central værdi
Svanemærket er således kursus- og konferencekundernes garanti for et miljørigtigt valg, da kravene regelmæssigt skærpes for at sikre en fortsat bæredygtig udvikling. På Vilvorde Kursuscenter oplever Ida Jørgensen samtidig, at efterspørgslen netop på den grønne profil er stigende.

”Vi møder allerede nu kravet fra de større virksomheder, som vægter bæredygtighed højt i deres værdigrundlag. Det, tror vi, kun vil vokse fremover, og det er vi naturligvis glade for,” siger hun.

Vilvorde2
Historien om Vilvorde går helt tilbage til 1875, hvor Stephan Nyeland grundlagde Danmarks første havebrugshøjskole ved Ordrup Krat. Sammen med de anlagte gårdhaver vidner det den dag i dag stadig om Vilvordes smukke parkanlæg. Foto: Camilla Hey


Nye muligheder for svanemærkede valg

Udviklingen er dog efterhånden også symptomatisk for Svanemærket som ordning. Antallet af muligheder på markedet er nemlig nu så mange, at både professionelle og private naturligt leder efter det svanemærkede alternativ – det skaber nye udbud, der fodrer ny efterspørgsel.

Miljømærkning Danmark, der står for certificeringen, ønsker derfor også Vilvorde Kursuscenter tillykke med at være Danmarks første svanemærkede kursus- og konferencecenter:

”Vi er utrolig glade for, at Vilvorde Kursuscenter går foran. De fleste virksomheder har i dag miljømål, der omfatter indkøb af både produkter og serviceydelser. Derfor er det glædeligt, at virksomheder med fokus på miljø og bæredygtighed nu kan vælge et svanemærket kursuscenter og samtidig bidrage positivt til miljørapporten, idet tredjepartskontrol har sikret, at Vilvorde Kursuscenter lever op til skrappe krav” siger direktør i Miljømærkning Danmark, Martin Fabiansen.